Publikacija „Mediji u najboljem interesu djeteta: pregled znanja i iskustava za kreatore medijskih sadržaja“ odličan je podsjetnik kako i u kojem smjeru trebaju ići medijski djelatnici po pitanju institucionalnih mehanizama koji štite prava djeteta, po pitanju izvještavanja o djeci te na koji način se treba boriti i raditi s ciljem ostvarivanja najboljeg interesa za dijete.  Publikacija je i svojevrsna opomena svima onima koji su u bilo kakvom kontaktu s djecom, kako profesionalcima tako i roditeljima/starateljima, učiteljima i drugima.

Po pitanju HBŽ-a/K10 vidljivi su određeni pomaci vezano za prava djece. Tako je početkom ožujka 2018. krenula isplata dječjeg doplatka u iznosu od 30 KM. Dobar je to temelj za dugoročno ulaganje u djecu i ulaganje s ciljem ostvarivanja najboljeg interesa za dijete. Međutim još uvijek je potrebno dodatno poraditi na kreiranju baza podataka vezanih za ovu populaciju. Naime, na području HBŽ-a nema podataka vezanih za broj oboljele djece, vrste oboljenja i slično, nema izvještaja o međuvršnjačkom nasilju, djece zatečene u prosjačenju, koja nisu upisana u školu.

Publikacija uistinu može biti dobra smjernica i podloga za djelovanje medijskih djelatnika. Činjenice i samo činjenice su te koje trebaju krasiti novinarsku priču, što se dodatno potkrjepljuje nizom primjera u publikaciji. Kako u BiH tako i na području HBŽ-a premalo je sadržaja koja kreiraju djeca, nedovoljno medijskog prostora u kojem se čuje njihovo mišljenje i preporuke za rješavanje problema. Odrasli su preuzeli ulogu dječjih glasnogovornika, ne birajući sredstva, dok bi definitivno trebali preuzeti ulogu odvjetnika djeteta u javnosti.

Uistinu je teško u današnje vrijeme, kada se na određeni način trči za novcem i opstankom, kada se posao najviše usmjerava na marketinšku djelatnost, vratiti se onom osnovama medijskog rada, a to je informiranje i educiranje svih kategorija društva. Stoga je nužno vratiti se osnovnim postulatima novinarskog posla.